1/13/2015

Poliitikot sananvapauden puolesta, hyvin vakuuttavaa?


Sunnuntaina 3,7 miljoonaa ihmistä kerääntyi ympäri Ranskaa surrakseen henkiä jotka menetettiin viimeviikkoisessa Charlie Hebdo hyökkäyksessä. Se oli melkein liikuttava kollektiivinen rintama ilmaisuvapauden puolesta. Lukuunottamatta sen kaikista näkyvimpia tukijoita, jotka ovat paljon vakavampi uhka lehdistönvapaudella kuin terrorismi.

Voittoa tuottamaton Toimittajat Ilman Rajoja huomasi sunnuntaina saman jonka Lontoon School of Economicsin Lähi-Idän yhteisön presidentti Daniel Wickham toi esiin suuressa määrässä Twitter viestejä: Maailman johtajien mielenosoitus kokoontuminen ei ole vain tekopyhää, vaan he ovat suurempi uhka maailmaa muuttavalle vapaalle lehdistölle kuin pari terroristia aseineen.

  
Iso-Britannian pääministeri David Cameron

Vuonna 2013, Englannin pääministeri julkisesti uhkaili käyttävänsä oikeuden määräyksiä sanomalehtiä vastaan jotka julkaisivat tietoa Edward Snowden vuodoista. Kun The Guardian julkaisi siitä huolimatta, teknikot GCHQ:sta saapuivat sanomatalon toimistolle ja pakottivat editoijat tuhoamaan heidän kovalevynsä kulmahiomakoneilla.

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahy

Heinäkuussa Toimittajat Ilman Rajoja esitteli sen mitä kutsutaan "harkituksi tähtäämiseksi". Uutis-ammattilaisia pidätettiin ja uhkailtiin ministerin Israelin Puolustusjoukoilla 2014 Gazan konfliktissa ja seuraavassa kuussa palestiinalainen valokuvajournalisti Rami Rayan löydettiin kuolleiden joukosta, IDF raketti-iskun jälkeen Gazan torilta. Hänellä oli päällään liivi jossa luki "LEHDISTÖ".

Turkin pääministeri Ahmet Davutoğlu

Turkki vangitsi enemmän journalisteja kuin mikään muu maa maailmassa vuonna 2012 ja 2013. Kiina otti paikkansa takaisin virallisesti viimevuonna, mutta paljon reporttereita on yhä kaltereiden takana ja pääministeri Ahmetin hallinto syyttää parhaillaan melkein 70 journalistia jotka toivat esiin viimeisintä korruptio skandaalia.

Palestiinan Presidentti Mahmoud Abbas

Mamdouh Hamamreh joka työskentelee Palestiinalaisella tv-asema Al-Qudsilla vitsaili facebookissa että presidentti Abbas näyttää Fayez Kazakilta, näyttelijältä joka näytteli vakoojaa suositussa tv-ohjelmassa. Tämän vuoksi, hänen laitettiin vankilaan.

Jordanian Kuningas Abdullah II

Viimevuonna, Mudar Zahan tuomittiin 15 vuodeksi kovaan työhön vankilaan hänen julkisesti kritisoituaan valtiota. Zahan sai turvapaikan Isosta-Britanniasta, jossa hän nykyään asuu.

Malian Presidentti Ibrahim Boubacar Keita

Ranskalainen journalisti Dorothee Thienot karkotettiin Gaon kaupungista jossa hän asui sen jälkeen kun hän raportoi Malian armeijan teloituksista koskien epäiltyjä islamistisia militantteja.

Sheikki Mohammed bin Hamad Khalifa Al Thani of Qatar

Qatarilainen runoilija Mohammed Al-Ajami pidätettiin 2011 ja tuomittiin elinkautiseen hänen kirjoitettuaan runon joka väitetysti loukkasi Emir Hamad bin Khalifa Al Thania. Hänen tuomionsa myöhemmin lyhennettiin 15 vuoteen.

Slovenian pääministeri Miro Cerar

Vuonna 2013 slovenialainen bloggaaja Mitja Kunstelj tuomittiin puoleksi vuodeksi vankilaan hänen "halvennettuaan" ja "loukattuaan" kahta journalistia hänen blogissaan.

Irlannin pääministeri Enda Kenny

Irlannissa jumalanpilkka on rikoslaissa.

Puolan pääministeri Ewa Kopacz

Puolan poliisiviranomaiset tekivät ratsian Wprost-lehden toimistoon sen jälkeen kun se julkaisi salaa nauhotettuja keskusteluita kahden valtion virkamiehen väliltä viimevuonna.

Saudien Ranskan suurlähettiläs Mohammed bin Ismail Al Al-Sheikh

Toukokuussa, Saudi bloggaaja Raif Badawi tuomittiin 10 vuodeksi vankilaan ja 1000 raipan iskuun "islamin loukkaamisesta". Hänet ruoskittiin julkisella aukiolla Jeddahin kaupungissa vain kaksi päivää ennen mielenosoitusta.

Kreikan pääministeri Antonis Samaras

Valokuvaaja/toimittaja Tatiana Bolari hakattiin mellakkapoliisin toimesta mielenosoituksessa Ateenassa viime vuonna, vaikka hänen vaatetuksensa "selvästi teki hänet tunnistettavaksi journalistina", Toimittajat Ilman Rajoja mukaan.

Egyptin ulkoministeri Sameh Shoukry

Kaksi Al-Jazeeran journalistia tuomittiin 7 vuodeksi vankilaan ja yksi 10 vuodeksi sen jälkeen kun he uutisoivat edellisen Egyptin presidentin Mohamed Morsin syrjäyttämisestä ja siihen liittyvistä mielenosoituksista.

Venäjän ulkoministeri Sergey Lavrov

Venäjä tunnetusti bannasi LGBT "propagandan" vuonna 2013. Edellisvuonna viranomaiset pidättivät journalistin hänen haastateltua Siperian itsenäisyyden edustajaa.

Algerian ulkoministeri Ramtane Lamamra

Algerian viranomaiset laittoivat vankilaan radiojournalisti Abdessami Abdelhain 15 kuukaudeksi ilman että he syyttivät häntä mistään, sen jälkeen kun hän väitetysti auttoi sanomalehden editoijaa pakenemaan maasta. Editoijaa syytettiin "kansallisen turvallisuuden vaarantamisesta", koska hän julkisesti keskusteli presidentin terveydestä.

TÄÄLLÄ Daniel Wickham nostaa esille lukuisia muita jaloja ilmaisunvapauden puolustajia joilla oli rohkeutta osallistua mielenosoitukseen. USA:n viranomaiset olivat huomattavan poissaolevia, mutta TOIMIVAT SILTI VAKUUTTAVASTI (TOINEN LINKKI) päästääkseen myös listalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti